Apa itu buasir? Mengapa buasir terjadi? Perlukah saya berjumpa dengan doktor?

loading...
Apa itu buasir? Mengapa buasir terjadi? Perlukah saya berjumpa dengan doktor? | Buasir adalah saluran darah vena yang tumbuh di bahagian bawah rektum dan dubur. Ia akan menyebabkan masalah apabila ia membengkak atau membengkak. Buasir boleh diklasifikasikan kepada dua bergantung kepada lokasi mereka sebagai buasir luar atau buasir dalaman. Kedua-dua ini mempunyai gejala dan masalah yang berlainan.Buasir dalamanIa adalah pembuluh darah vena bengkak di bahagian dalam dalam rektum. Pesakit akan mengadu pendarahan selepas mengeluarkan najis tanpa kesakitan. Terdapat juga pesakit yang akan merasa seperti projek efusive selepas kencing. Unjuran ini mungkin hilang atau ada yang mungkin perlu menangguhkan unjuran ini.Buasir luarIa adalah urat vena di bahagian bawah kulit luar dubur (lihat angka 1). Pesakit akan mengadu sakit, pendarahan, gatal-gatal atau bengkak semasa buang air besar. Kesakitan yang dirasakan mungkin berbeza. Sesetengah orang mungkin berasa agak tidak selesa, tetapi ada yang merasa panas atau sangat menyakitkan. Kesakitan yang teruk boleh disebabkan oleh saluran darah yang disekat oleh bekuan darah.Mengapa buasir berlaku?Buasir adalah penyakit biasa. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengira usia mereka, tetapi ia biasanya dilihat pada orang dewasa 30 tahun atau lebih tua dan pada wanita hamil. Ia sering dikaitkan dengan cirit-birit semasa kencing dan sembelit. Wanita hamil mungkin mengalami buasir sejak pembesaran janin menyebabkan tekanan pada dubur dan juga disebabkan oleh perubahan hormon. Di samping itu, orang yang berlebihan berat badan, tinggal lama atau yang sentiasa mengangkat benda berat boleh mengalami masalah ini. Semua keadaan ini menyebabkan peningkatan tekanan pada urat rektum dan rektum dan menghasilkan pembengkakan dan pembesaran.
 
Perlukah saya berjumpa dengan doktor?

Dapatkan nasihat dari doktor sekiranya anda mengalami pendarahan semasa atau selepas membuang air besar. Doktor perlu memastikan bahawa pendarahan tersebut berpunca dari buasir dan bukannya dari penyakit serius yang lain seperti kanser usus. Pemeriksaan untuk kanser usus perlu dibuat bagi mereka yang:

~Berumur 40 tahun ke atas.
~Mempunyai sejarah perubatan kanser usus atau ahli keluarga/ saudara
yang mengalami kanser usus.
!
~Mengalami sakit atau ketidakselesaan perut.
~Mengalami pembuangan najis tidak menentu seperti selalu cirit-birit
dan/atau sembelit.
~Kurang berat badan tanpa sebab tertentu.

Apa yang boleh saya lakukan?

Ada beberapa langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan buasir dan mengurangkan simptomnya:

~Elakkan sembelit
~Lebihkan pengambilan serat dalam pemakanan anda dengan memakan
buah-buahan,sayur-sayuran hijau dan bijirin. Jika ingin memakan roti
atau bijirin, pilihlah yang mengandungi bijiran penuh (wholemeal).
~Lebihkan minum air, sebaik-baiknya lapan gelas sehari.
~Lakukan senaman setiap hari.
~Elakkan pengambilan julap yang boleh menyebabkan cirit-birit dan
menerukkan lagi masalah buasir. Anda boleh mengambil julap yang
mengandungi serat tinggi seperti Fybogel yang bertujuan untuk
mengelakkan sembelit.

Mengurangkan kesakitan

~Mandi dengan air suam untuk mengurangkan kesakitan dan kegatalan.
~Jika terdapat pembengkakan, gunakan ais supaya bengkak surut atau
duduk di dalam besen yang berisi air garam.
~Ambil pil untuk mengurangkan sakit seperti paracetamol, aspirin, atau
ibuprofen.
~Terdapat banyak produk krim sapuan atau supositori yang berada
dipasaran untuk rawatan buasir. Kebanyakkannya tidak mempunyai
bukti yang kukuh bagi keberkesanannya. Produk-produk ini mungkin
boleh mengurangkan simptom tetapi penggunaan berterusan tidak
digalakkan. Ini kerana ia boleh menyebabkan masalah kulit disekeliling
dubur.

http://ohbuasir.blogspot.com/2017/12/buasir-tahap-4-sangat-serius.html
Buasir


Bila saya perlu pembedahan/prosedur?

Selalunya buasir akan hilang/baik tanpa rawatan jika anda mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan buasir seperti di atas. Walaubagaimanapun, sekiranya ia berterusan dan mengganggu anda, dapatkan nasihat doktor.

Pembedahan/prosedur untuk rawatan buasir boleh dilakukan sama ada di klinik atau perlu kemasukan ke hospital:

Prosedur di klinik:

1. ‘Rubber band ligation’(lihat gambar 2), boleh dilakukan bagi rawatan buasir dalaman. Rawatan ini adalah sangat ringkas dimana gelung getah yang kecil dipasang dipangkal buasir menyebabkan aliran darah ke kawasan tersebut terhenti dan buasir tersebut mengecut.
'sclerotherapy’ di mana sejenis cecar contohnya Phenol disuntik ke dalam buasir tersebut menyebabkan dinding saluran vena tersebut mengecut.
Prosedur rawatan di hospital:

2. ‘Hemorrhoidectomy’ di mana pembedahan dilakukan untuk mengeluarkan buasir tersebut. Pesakit yang menjalni prosedur ini mengambil masa 2-4 minggu untuk pulih.
‘Doppler guided transanal hemorrhoidal dearterialization’ di mana mesin ultrasound digunakan untuk mengenalpasti aliran darah arterial terbabit yang kemudiannya disekat.
‘stappler hemmorhoidectomy’ merupakan pembedahan untuk membuang bahagian tisu yang longgar yang menyebabkan buasir keluar dari dubur.

Bolehkah masalah buasir ini berulang?

Ya, buasir boleh berulang walaupun pembedahan telah dilakukan. Oleh itu adalah penting bagi anda untuk mengelakkan sembelit,tidak meneran semasa membuang air besar dan menggelakkan perkara-perkara lain yang boleh menyebabkan buasir seperti yang dibincangkan di atas.

Buasir bagi wanita mengandung

Buasir semasa mengandung sering bermula diperingkat akhir kandungan sehingga akhir waktu berpantang. Masalah buasir dikalangan wanita di Malaysia mungkin kerap berlaku akibat amalan berpantang. Ada amalan berpantang yang menyarankan ibu-ibu untuk mengurangkan minum air dan mengelakkan memakan buah atau sayur-sayuran tertentu. In mungkin akan mengakibatkan masalah buasir. Oleh itu, ibu-ibu dinasihatkan untuk berhati-hati ketika berpantang dan mendapatkan nasihat dan rawatan doktor sekiranya mengalami sembelit atau simptom buasir semasa tempoh berpantang.

Dr. Naemah Shariffuddin
loading...

No comments:

Powered by Blogger.
LIKE PAGE KAMI UNTUK BERITA TERKINI Button Close